Lähijakso 5

Lähijakso 5 ajoittui siis ajallisesti tammikuun puoliväliin. Ensimmäisenä päivänä meillä oli koko päivän asiantuntijaluennoitsija Mari Camut kertomassa lantionpohjanlihaksiston merkityksestä seksuaalisuudelle ja fysioterapian hyödyistä lantionpohjanlihasten hoidossa.

Luennoitsija oli hyvin kiinnostunut erikoisalastaan ja perehtynyt aiheeseen todella syvällisesti. Tutustuimme päivän aikana lantionpohjan anatomiaan, lantion, ligamenttien ja sidekudosten anatomiaan, miesten ja naisten lantionpohjan anatomian erilaisuuteen, lantionpohjanlihasten vaikutuksesta eri toimintoihin ja toimintahäiriöihin (näistä mainittakoon virtsankarkailu ja laskeumat). Teimme myös lukuisia harjoitteita lantionpohjan lihaksille ja vaikka aika usein lantionpohjaa tulee treenattua, niin täytyy myöntää, että tämän koulupäivän jälkeen lantionpohjassa tuntui, että treeniä on tullut tehtyä ja toki näitä temppuja piti kumppanillekin opettaa.

Seuraavana päivänä oli aiheena addiktoitunut seksuaalikäyttäytyminen ja iltapäivästä kokemusasiantuntija seksuaaliväkivallasta. Addiktoituneesta seksuaalikäyttäytymisestä kävimme lävitse mitä on addiktoitunut seksuaalikäyttäytyminen ja mikä on seksuaalineuvoja rooli kun vastaanotolle hakeutuu henkilö joka kokee kärsivänsä addiktoituneesta seksuaalikäyttäytymisestä. Useimmiten addiktoituneesta seksuaalikäyttäytymisestä kärsivä henkilö kaipaa pidempää ja syvemmälle käyvää apua ongelmatiikkaan, joten useimmiten seksuaaliterapia on osuvampi apukeino tähän tilanteeseen.

Kävimme lävitse lomakepatteristoa, millä arvioidaan addiktoituneen seksuaalikäyttäytymisen pakonomaisuuden arviointia, riippuvuuden vakavuusasteen arviointia ja mihin kategoriaan riippuvuus luokitellaan. Kävimme lävitse myös riippuvuuskäyttäytymisen syklit, jonka avulla voidaan asiakasta saada havaitsemaan tilanteet, mitkä johtavat haitallisen toimintamallin toistamiseen. Nämä osa-alueet voidaan käydä lävitse seksuaalineuvonnassa ja tämän jälkeen siirtää hoitosuhde seksuaaliterapeutille terapeuttisia työmenetelmiä silmällä pitäen.

Iltapäivällä vuorossa oli kokemusasiantuntija seksuaalisuutta loukkaavan väkivallan saralta. Kokemusasiantuntija kertoi koskettavan tarinan huumeiden käytön aiheuttamista ongelmista ja lukuisista seksuaalisuutta loukkaavista tilanteista, mihin hän elämänsä aikana oli joutunut. Kertomus oli hyvin jäsennelty ja eteni johdonmukaisesti tietyllä tapaa kohti pohjaa ja sieltä toipumisprosessiin ja retkahdusten kautta nykytilanteeseen.

Kertomuksen jälkeen saimme vapaasti esittää kysymyksiä ja kysymyksiä riitti. Toipumisprosessi oli luonnolisesti edelleen käynnissä ja oli hyvä päästä kuulemaan, miten seksuaalisuutta loukkaavaa väkivaltaa kohdannut ihminen kokee seksuaalisuutensa nyt, kun ei ole enää hyväksikäytölle alttiina, vaan vapaa tekemään ratkaisuja omasta vapaasta tahdosta.

Etäjaksosta en teekään nyt erillistä postausta, sillä etätehtäväksi tuli pohtia pienryhmän kanssa seksuaalianamneesin hyödyntämistä neuvontaprosessissa ja samassa tapaamisessa pohtia kehittämistehtävän etenemistä ja haasteita.

Tapasimme porukalla teamissa ja olimme tykönämme pohdiskelleet anamneesin käyttöä neuvonnassa ja osa on jo käyttänytkin soveltuvin osin asiakastapaamisissa. Kehittämistehtävät ovat kaikilla hyvässä vaiheessa, vaikka toki tekemistä vielä riittää kaikilla. Aiheen ja sivumäärän rajaaminen vaikuttaa olevan kaikilla yksi suurimmista haasteista.

Seuraavat lähipäivät onkin edessä jo huomenna maanantaina, niistä sitten taas uudessa postauksessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: