Kuukautistietoisuutta

Päätin nyt vaan aloittaa jostain, joten olkoonkin tällainen perusaihe näin ensimmisenä oppimispäiväkirjan ulkopuolisena aiheena.

Kuukautistietoisuus on kyllä perin vaihtelevaa. Itse työskentelen sellaisella alalla, että tietoisuus on hyvin korkeata ja ammattimaista, mutta aina aika ajoin sitä päätyy keskusteluihin, joissa huomaa, kuinka kuukautisiin liittyy paljon tabuja ja vääriä uskomuksia ja ihan vaan tietämättömyyttä.

Omille lapsille (joista 4 ensimmäistä on tyttöjä) olen avoimesti puhunut kuukautisista ja murrosiän lähestyessä sitten ottanut tarkempaan käsittelyyn aihealueen. Olen pyrkinyt tekemään kuukautisista arkipäiväisen ja jopa, voisinko sanoa, juhlallisen asian: Säännölliset ja suht.kivuttomat kuukautiset kertovat, että kohdullisen elimistössä on asiat todennäköisesti hyvinkin ok.

Joka kuukausi hedelmällisessä iässä olevan kohdullisen kohtu valmistautuu raskauden mahdollisuuteen. Kohdun limakalvo paksunee ja munasarjassa kypsyy munasolu, joka säännöllisessä kierrossa vapautuu n. kaksi viikkoa ennen kuukautisen alkua. Munasolun irrotessa munasolun irtoamiskohtaan kehittyy keltarauhanen, jonka tehtävänä on ylläpitää kohdun paksua limakalvoa siihen saakka, että hedelmöittynyt munasolu pääsee kiinnittymään. Mikäli raskaus alkaa, keltarauhanen jatkaa toimintaansa, jos ei, niin keltarauhanen surkastuu ja kuukautisvuoto alkaa.

Kuva wikipediasta

Siinä siis kuukautiskierto todella tiivistettynä. Alkuun, kuukautisten juuri alettua, hormonitoiminta on vielä epävakaata ja ovuloimattomia kiertoja voi olla välissä ja siten kuukautiskierrot voivat olla hyvin epäsäännöllisiä noin kahden vuoden ajan kuukautisten alkamisesta. Samoin käy ikääntyessä, kun joka kuukausi ei tulekaan ovulaatiota, kierrot muuttuvat epäsäännöllisiksi ja usein vielä vuodot runsastuvatkin.

Vuotohäiriöt

Vuotohäiriöitä ovat: välivuodot, runsaat, kivuliaat tai epäsäännölliset kuukautiset sekä kuukautisten puuttuminen. Näistä ehkä kaikki muut ovat ”helposti” määriteltävissä, paitsi runsaat kuukautiset.

Runsas vuoto tarkoittaa yli 80ml vuotoa kiertoa kohden. Jopa 10-15% suomalaisista kohdullisista kärsii runsaista kuukautisista. Usein kuitenkin on niin, että kuukautiset ovat olleet jo alkujaankin runsaat, jolloin ihmisellä ei ole mitään vertailupohjaa kuukautisvuodon määrään. Kuukupilla kuukautisvuodon määrää pysty jotensakin arvioimaan, samoin tamponeiden avulla.

Joskus aiemmin löysin ihan millilitramäärät, mitä mikäkin tamponi imee, mutta nyt en kyllä niitä enää löytänyt. Muistan kuitenkin, että o.b. super plus tamponin oli ilmoitettu imevän 22ml ja teimpä itsekin empiirisen tutkimuksen ja tamponi imi 25ml niin, että tulee läpi, joten tuo ilmoitettu määrä varmasti on paikkansa pitävä. Kuukautiskupit vetää n.25-30ml.

Usein runsasvuotoiset joutuvat käyttämään tuplasuojausta ja se on jo yksi määritelmä runsaisiin kuukautisiin. Myös kuukautissuojien vaihtotiheys kertoo kuukautisten runsaudesta.

Runsaita kuukautisia voi hoitaa hormonaalisella ehkäisyllä, tulehduskipulääkkeellä, traneksaamihapolla tai kun lapsiluku on täynnä, termoablaatiolla tai kohdun poistolla.

Ensisijaisesti tarjotaan hoidoksi hormonikierukkaa, sillä sen vaikutus kohdun limakalvoon on valtaosalla erinomainen. Myös muut hormonaaliset valmisteet aikaansaavat myös niukempia vuotoja ja menetelmiä voidaan käyttää ns. pitkällä syklillä, jolloin tyhjennysvuoto otetaan esimerkiksi neljä kertaa vuodessa. Myös tulehduskipulääkkeen käytöllä runsaimpina vuotopäivinä on todettu olevan vuotoja niukentava vaikutus. Tähän otetaan usein vielä lisäksi traneksaamihappo avuksi ja näin runsaimpien vuotopäivien vuotoja saadaan määrällisesti hillittyä.

Lapsiluvun ollessa täysi on mahdollisuus harkita kohdun limakalvon polttohoitoa, eli termoablaatiota. Siinä kohtuun viedään puudutuksessa instrumentti, joka aukeaa viuhkaksi ja radioaaltoenergialla polttaa kohdun limakalvon. Toimenpiteen jälkeen ei missään nimessä saa enää tulla raskaaksi, joten varma ehkäisy on huolehdittava samalla kuntoon. Tällä usein saadaan erinomainen tulos runsaisiin vuotoihin. Osa päätyy täysin vuodottomiksi, osa vuotelee niukasti. Termoablaatiota ei tehdä kovin nuorille, sillä kohdun limakalvolla on taipumus kasvaa ja kehittyä uudelleen, jolloin vuodot saattavat vielä palata, mutta toimenpidettä ei voida tehdä uudestaan, sillä ensimmäisellä kerralla kohdun limakalvot arpeutuvat kasvaen yhteen. Paras ikä termoablaatiolle on siis noin 45 vuoden iästä lähtien, jolloin menopaussiin on noin 5 vuotta aikaa.

Kohdunpoisto on yksi ja hyvin radikaali keino runsaiden kuukautisten hoitoon. Kohdunpoiston ei tulisi olla ensimmäinen vaihtoehto runsaiden vuotojen hoitoon siinäkään kohtaa, kun lapsiluku on täynnä. Kohdulla sisäelimenä on hyvin tärkeä paikka vatsaontelossa, ja tämä poistettaessa, tilan täyttää muut sisäelimet ja laskeumien todennäköisyys lisääntyy. Lisäksi, etenkin synnyttäneillä naisilla erilaiset laskeumavaivat joka tapauksessa ovat mahdollisia, lisää kohdun olemassaolo vaihtoehtoja laskeumien hoitovaihtoehtoihin, kun kohtulihasta voidaan käyttää kudosten ripustamiseen.

Sellainen kirjoitelma tällä kertaa 😁 Kovin on kiireistä arkielämän ja opiskelun yhteensovittaminen ja stressitasot meinaa lähteä nousuun, kun kehittämistehtävän pitäisi lähteä etenemään, mutta keskittyminen ei pysy lainkaan yllä 😬 työnkuvassa on tapahtumassa taas muutoksia ja ylipäätään lomattomuus puoleentoista vuoteen alkaa painamaan. Työpäivän jälkeen oli lapset minulla tai ei on minulla tapaamisia seksuaalineuvonnan harjoitusasiakkaiden parissa. Hyvin työntäyteinen kevät on siis tiedossa, lomaa puolestaan taidan saada odotella vielä kuuden kuukauden ajan.

Ideoita blogipostauksiksi olisi vaikka kuinka, mutta aika ja energia niiden toteuttamiseksi ei meinaa riittää 😒 mutta itseään kuulostellen pitää edetä, oon jo kerran työelämässä vetänyt itseni piippuun, ja oon luvannut itselleni, että toista kertaa en anna sen tapahtua, koitan pitää siitä kiinni ❤️

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: