Kehittämistehtävän kanssa kipuilua, kehittyisikö PAPA- ja HrHPV-tietoisuuden lisääminen ideaksi?

Niin, siis mitä ja miksi ja mitä tällä PAPA:lla ja HPV:llä on tekemistä seksuaalineuvonnan kanssa?

Papa- ja HrHPV-näyte piti olla minun ensimmäinen instagram ja blogi-postaus ihan seksuaalineuvonnan aihepiiristä (ei liittyen koulutukseen). Sitten sainkin mielettömän idean, miten haluaisin tuoda lisää tietoutta miksi papa- ja HPV-näytettä otetaan, miten se otetaan, mitä siitä tutkitaan, miksi on tärkeää käydä seulonnoissa ja mitä poikkeavat löydökset tarkoittavat.

Pidin jopa jo palaverin opettajan kanssa, miten lähden aihetta edistämään ja miten siihen saadaan seksuaalineuvojan näkökulma mukaan. Opettaja keksi, että luon aiheesta julisteen jossa on QR-koodeja joiden kautta pääsee eteenpäin videolinkkeihin missä edellä mainittuihin kysymyksiin vastataan.

Aihetta tutkiessani päädyin kuitenkin gynekologien tekemään youtube-videoon, mihin minulla ei varsinaisesti ollut mitään lisättävää… Tai, no olisi jonkun verran, mutta… Tokikaan tuo video ei ollut kolmessa vuodessa saanut kuin noin 5000 katselukertaa ja video on tietysti oman aktiivisuuden takana; QR-koodein laboratorion tai naistentautienpoliklinikan odotustilassa olevasta julisteesta pääsy faktatiedon pariin olisi toki ollut helpompaa ja mahdollisesti tavoittanut runsaastikin asiakaskuntaa jota kehittämistehtäväni olisi palvellut.

Edelleen olen aiheesta ”liekeissä”, mutta motivaatiota tosiaan söi tuo video ja ehkä hieman myös se, kuinka laajaksi työ olisi kasvanut ja työmäärä ylitti ehkä tiedossa olevat resurssini. Varmasti siis teen tästä aiheesta joka tapauksessa laajat postaukset ja ehkä jopa ne youtube-videot ja sitten jos saan yhteistyökumppanin tätä edistämään ja julkaisemaan, ehkäpä joskus saamme nämä julisteet odotustilojen aulaan tutkittavaksi ja ihmiset saavat tietoutta PAPA- ja HPV-näytteistä ja ehkäpä sitoutuvat paremmin käymään seuloissa, kun käsillä on faktatietoa siitä, mitä näillä näytteillä tutkitaan, seulotaan ja pyritään ehkäisemään. Eikä yhtään huonompi sivuvaikutus tässä olisi HPV-rokotekattavuuden lisääntyminen.

Tämä on siis yksi lempiaiheistani ja liittyy seksuaalineuvontaan sikäli, että HPV-tartunnat tarttuu pääosin limakalvokontaktissa. Kondomin käytöllä voi vähentää tartuntojen riskiä, mutta kokonaan tartunnalta se ei suojaa sillä virus tarttuu myös ympäröivältä iholta. Paras keino HPV:ltä suojatumiseksi on rokote. HPV-tartuntojenehkäsy liittyy siis seksuaaliterveydenedistämiseen ja sitä myöten seksuaalineuvojan toimenkuvaan.

Tästä aiheesta siis vähintäänkin yksi postaus tiedossa, en tiedä riittääkö, mutta yritetään, tai sit jaetaan useampaan postaukseen 🙂

Mielenkiintoisia ja kehittämisen arvoisia ideoita siis pulppuaa päähän vähän liikaakin, mutta nyt lupasin ohjaavalle opettajalle, että tämä kolmas ideapaperi, minkä toissa päivänä lähetin, on se viimeinen, joten siinä pysytään 😁

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: