Opinnot jatkuu, lähijakso 2.

Opintojen toinen lähijakso sijoittui lokakuun puoliväliin. Oli mahtavaa taas tavata koko porukka.

Lähipäivä 1. Alkuun juttelimme etäjakson kuulumiset ja aika monella tuntuu stressiä aiheuttavan kehittämistehtävä ja harjoittelutunnit. Tosi monenlaisia ideoita porukalla oli kehittämistehtäviksi. Itselläni kehittämistehtäväideoita on muutamia ja yksi niistä ehkä noussut nyt vahvimmin pinnalle, mutta siitä sitten myöhemmin, kunhan idea hieman jalostuu. Harjoittelutunnit eivät vielä suuremmin stressaa, mutta myönnetään, että 108 tuntia asiakastyötä tai seksuaalikasvatusta täyden työajan lisäksi tuntuu aika suurelta.

Kuulumisten jälkeen olikin koko päivä tiukkaa luentoa. Kävimme lävitse seksuaalineuvonnan teoriaa; eri malleja, seksuaaliohjauksen, -neuvonnan ja -terapian eroja ja työmenetelmiä. Lisäksi kävimme lävitse seksuaalineuvontaprosessia ja käsittelimme etiikkaa seksuaalineuvonnassa, ammatillista työskentelytapaa ja näyttöön perustuvaa neuvontatyötä. Tiukka luentopäivä siis!

Lähipäivä 2. Toisena lähipäivänä lähdimme liikkeelle seksuaalianamneesilomakkeesta ( http://terapiaperhonen.com/wp-content/uploads/2019/06/Seksuaalianamneesi.pdf ). Tutkimme lomaketta pareittain ja teimme harjoitushaastatteluja parillemme. Olen tutustunut seksuaalianamneesiin jo AMK opinnoissani opiskellessani seksuaali- ja lisääntymisterveyden sivuaineopinnot. Silloin meidän kaikkien tuli tehdä oma seksuaalianamneesi ja tämä onkin aivan loistava työväline ihan kenelle tahansa oman seksuaalisuuden käsittelyyn. Omaa seksuaalisuutta kannattaa ehdottomasti lähteä tutkimaan, vaikka mitään haasteita ei kokisikaan, se on hieno tutkimusmatka oman seksuaalisuuden kehittymiseen, mitkä asiat ovat johtaneet siihen, että olen sellainen kuin tällä hetkellä olen.

Jos avasit lomakkeen, huomasit varmasti, että lomake on valtavan laaja ja kaikki kohdat eivät kosketa juuri sinua. Seksuaalineuvonnassa ei suinkaan perata koko seksuaalianamneesia lävitse, vaan anamneesista poimitaan ne kohdat, jotka juuri kyseisessä tilanteessa voisivat tuoda selvyyttä asiakkaan pohdiskelemaan asiaan tai ongelmaan.

Anamneesin käsittelyn jälkeen siirryimme jälleen luentoihin ja aiheena oli varhaisen vuorovaikutuksen merkitys seksuaalikehitykselle, lapsen seksuaalikehitys, seksuaalikasvatuksen standardit ja lapsuuteen liittyvä seksuaalikasvatus/-opetus ja sen tavoitteet sekä lisäksi turvataitokasvatus.

Aihealue sinänsä oli tuttu aiemmista opinnoista ja myös työelämästä neuvolassa, mutta tokihan nyt mentiin paljon syvemmälle, fokus nimenomaan seksuaalisuudessa ja sen kehittymisessä ja tukemisessa. Kävimme mm. lävitse erilaisia psykoseksuaalisen kehityksen teorioita, joista Freud on varmasti jokaiselle tuttu.

Kasvatuksen merkitys lapsen itsetunnon ja häpeän kasvamisessa on merkittävä ja me kasvattajat tuodaan ne mallit itse saamastamme kasvatuksesta, ellemme niitä lähde tietoisesti muokkaamaan. Kuinka herättävää onkaan lukea dialta: ”häpeän pelko näkyy vielä aikuisuudessakin oman parisuhteen
ja seksuaalisuuden hyväksymisen näkökulmasta”. Hyvänä esimerkkinä keskustelussa nousi lasten pimppi ja pippeli hokemat. Jos kasvattaja osoittaa, että pimpistä tai pippelistä puhumisessa on jotain hävettävää, kantaa se aikuisuuteen asti: pimpissä ja pippelissä on jotain niin hävettävää, että niistä ei saa ääneen puhua.

Koska tämä lapsuuden seksuaalinen kehittyminen ansaitsee ihan oman postauksen (ja useammankin), joten niistä sitten joskus toiste, pysytään nyt tässä tämän lähijakson kuvailussa.

Saimme siis toisen lähipäivän aikana läpikäytyä lapsuuden seksuaalista kehittymistä ja millaista seksuaalikasvatusta lapsille tulee antaa.

Jälleen oli koulutuspäivät takana ja edessä oli taas kuukauden etäjakso. Etäjaksolle lukumateriaaliksi tuli THL:n ”seksuaalikasvatuksen tueksi”. Etäjakson tehtävät puolestaan ovat tällä kertaa melko henkilökohtaisia. Kehittämistehtävän idea olisi nyt saatava eteenpäin, tähän on oma lomake, missä aika monipuolisesti pitää miettiä kehittämistehtävän sisältöä, teoriapohjaa, asiasanoja yms. ihan kuin pienimuotoinen opinnäytetyö 🙈

Lisäksi etäjaksolle on tehtävänä oma seksuaalisuuskartta ja oma kehonkuva. Seksuaalisuuskartta: tehtävänä on seksuaalianamneesia hyväksikäyttäen pohtia omaa seksuaalisuutta, miten se on rakentunut ja mitkä asiat siihen ovat vaikuttaneet. Tästä pohdinnasta on tehtävä jonkinlainen luova teos, mikä kuvaa omaa seksuaalisuutta. Tämä olikin alkuun aika haastava tehtävä. En todellakaan ole luova ihminen ja ajatus oman seksuaalisuuden kuvaamista taiteen keinoin tuntui lähes mahdottomalta. Kuitenkin saman viikon perjantaina olin istumassa iltaa entisen työyhteisön porukan kanssa ja kerroin tehtävästä. Porukalla nousi heti monenlaisia ideoita, mutta kuten arvata saattaa, ei ulkopuolelta tulleet ehdotukset tuntuneet omilta. Hetken kuluttua keskustelu oli jo kääntynyt toisaalle, mutta eräs henkilö mainitsi kangaspuut, jolloin minulla välähti. Enää minulla ei ole kangaspuita, mutta saisinko lainaan kudontakehyksen jolla saisin tehtyä pienimuotoisen seinävaatteen kuvaamaan omaa seksuaalisuuttani? Tapani mukaan, siinä ei ajatus kauaa vanhentunut ja sain lainaksi kudontakehyksen ja lähdin heti etenemään työssä. Kuva työn aloittamisesta, valmiin työn ja jonkinlaisen selostuksen kirjoitan tuonnempana.

Positiivisen kehonkuvan tehtävässä on tehtävänä pohtia sitä, että mitkä tekijät ovat vaikuttaneet omaan käsitykseen omasta kehosta. Omaa kehoa pitää tarkastella valokuvien tai videoiden kautta ja valokuvista on valittava kaksi ja perustella kirjallisesti miksi on valinnut kyseiset kuvat. Kuvat minulla on jo mielessä, mutta kuvien tulostaminen ja tekstit täytyy vielä hoitaa. Tämänkin tehtävän lopputulosta voin täällä blogissa avata sitten seuraavien lähipäivien jälkeen.

Siinä siis toisen lähijakson sisältö ja etäjakson etenemistä. Jälleen on kirjastosta haettu lisää seksologian kirjallisuutta, myös äänikirjana etenee saman genren kirja. Lisäksi perustin instagramtilin @seksuaalineuvojaminttu ja kyselin yhdessä faceryhmässä, että millaista seksuaalineuvonnan teemoista ihmiset haluaisivat saada lisää tietoa ja sieltä tuli ihan hurjasti hyviä ideoita, joita varmaan jossain vaiheessa alan sitten toteuttelemaan soveltuvin osin joko instassa tai täällä blogissa. Osa ideoista oli jopa sellaisia, että niiden tekeminen vaatisi YouTube-kanavan perustamista, mutta yksi asia kerrallaan 😊 intoa ainakin piisaa! Jatkoa siis seuraa 👍

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: